torsdag 29 juli 2010

Idag visar jag en Lo

Det var länge sedan jag visade en layout men det har varit väldigt mycket kortmakeri för min del... När jag ska scrappa så vill jag gärna ha gott om tid, minst 3-4 timmar ska jag ha för att ens påbörja en layout, tankeverksamheten sätts igång och idéerna tar form, foton är förstås redan valda och det är dags att hitta de rätta papperna... det är fas 1 på min scrapskala. Fas 2 är fördjupningsarbetet, den fasen kan vara lång, minst ett par dagar och ibland mer, här ska alla detaljerna ta form och layouten ska bli färdig. Fas 3 är när den färdiga layouten få ligga och mogna till sig, ibland kan det kännas att det fattas något eller att något behöver ändras. Och ibland känns allt klockrent.
Denna Lo på min yngsta dotter gjorde jag på en enda kväll, det är väldigt ovanligt för mig att bli klar så fort men så satt jag till 01.45 med den.
Papperet är från Maja Design

Just nu är jag i en wellpappsperiod... gillar att jobba med wellpapp verkligen. Bokstavstickersen är fr Scenic Route (de små)...

... och de stora monogramen är från SassaFrass... Ser ni att bokstaven S ser ut som papperet... det ursprungliga S-et hade "fel" färg så jag limmade fast det på en spilbit av samma papper som jag använt till Lo'n och sedan skärde jag ut det med en skalpell... ett litet tips :)
blommorna är fr bl a Heidi Swapp, Inkido och Prima

Hur gör ni när ni skrappar? Hur ser ert "upplägg" ut?

För övrigt så har jag hunnit med ett evighetskort och några andra kort med annorlunda vikningar. Jag tänkte visa evighetskortet först... så kom och hälsa på igen om ett par dagar :)

Ha det gott :)
Zornitsa

tisdag 27 juli 2010

Förvaring gjord av kuvert

Hej hej, jag håller vad jag lovar även om det kan ta lite tid ibland... Så idag vill jag visa en enkel förvaring som jag gjort av vanliga vita kuvert. Jag såg en steg-för-steg beskrivning i senaste nr av Magnolia (Dragspelskort för förvaring kallar de det)men då det inte stod något mått på kuverten de använt och jag har inte heller någon Score Pal så bestämde jag mig för att göra denna förvaring på mitt sätt och med de kuverten jag hade hemma.
Jag fick på en gång en idé om vad jag ville förvara där... nämligen mina uppstämplade motiv, det är roligare att stämpla upp fler på samma gång när man ändå är i farten...
Jag har använt vanliga vita kuvert med mått 11,3 x 16,1 cm. Kuverten tillsluts och sedan har jag skärt bort ca 0,5 cm på den långa sidan.
till bak- och fram sida har jag använt 2 st mönstrat prickigt papper som är 14 x 16,5 cm samt två lika stora cardstock.
Cardstocken har jag tejpat på baksidan av det mönstrade papperet för mer stadga.


Det behövs även en bit cardstock (den vinröda här på bilden) där själva kuverten ska tejpas fast. Min bit är ca 18 cm lång och 16,5 cm bredd, alltså lika bredd som bak- och framsidan. Vill man ha fler "fickor" får man ta en längre cardstock. Den röda cardstocken ska nu bigas till ett "dragspel"... detta har jag gjort genom att på ena sidan biga vid varje 2,6 cm och vika så att det blir snygga veck sedan bygar jag i varje mitt av de 2,6 cm (alltså vid ca 1,3) och viker igen så att det blir som ett dragspel. Första och sista biten har jag lämnat lite bredare för att kunna ha gått om uttrymme att tejpa. Det är viktigt att man viker rätt! Men man märker snabbt om det blir fel och då får man helt enkelt vika åt andra hållet...
Jag har satt dubbelhäftande tejp på bak- och framsidans baksidas nedre kant (herre gud vilken krånglig mening, hoppas ni förstår...)


Sedan har jag tejpat fast "dragspelet" så som bilden visar:

Kommer ni ihåg att kuverten var 16,1 cm breda? Det är därför den vinröda cardstocken, "dragspelet" är 16,5 cm bredd. Så om ni ska använda andra kuvert är det viktigt att ni utgår från måttet på dem.
Kuverten har jag tejpat fast på "dragspelet". Här är det viktigt att man tejpar på en och samma sida av dragspelets veck, antingen den vänstra eller den högra eller om ni hellre vill kalla det för fram- och baksida. Titta noga på bilden nedan så förstår ni vad jag menar, jag har tejpat fast kuverten på veckens högra sida.
Så här blev framsidan (bilderna är tagna vid två olika tillfällen, en kväll och en morgon så det är därför färgerna ser annorlunda ut):


Jag valde Gluee Dots Hook & Loop som stägning för det var det jag hade hemma. Har man magnetlås så fungerar det också... eller något annat för den delen...
Så här ser förvaringen ut från sidan:

Och här är baksidan:

Man kan dekorera kuverten/fickorna som man vill och om man vill. Jag har tänkt sätta en liten tab på varje ficka där det står vad den innehåller men man kan ju också skriva direkt på kuverten. Allt som allt har min förvaring 6 st fickor.
Nu är det bara att sortera... en ficka för "Grattis" i alla dess former, en ficka för "Journaling stamps", en ficka för "Blandade texter" etc etc.

Nu återstår det bara att inviga min lilla enkla prickiga förvaring. Jag har en praktisk fundering och det är om den kommer att tippa fram- eller baklänges beroende på hur mycket jag stoppar ner i fickorna... men det återstår att se :)
Kom gärna tillbaks och lämna en kommentar om ni har blivit inspirerade och gjort en egen förvaring :)
På torsdag tänkte jag visa en Lo som jag satt till kl 01.45 med i söndags (resten av familjen vandrar i fjällen så jag kunde lyxa till det och scrappa på). Det är första gången jag scrappar en lo på EN kväll. Jag är låååååångsam scrappare. Men jag blev nöjd med min Lo.
Så kom och hälsa på snart igen :)
Ha det gott :)
Zornitsa

söndag 25 juli 2010

Att dö i förtid...

tack DN (s. 7, sön 25 juli 2010) som så vänligt informerar mig om att jag antagligen kommer att dö i förtid... ja mina odds ser ju inget vidare ut, soffpotatis OCH stillasittande hobby... aj aj aj, ingen bra kombination! Men sanningen är ju den att jag är alldeles helt slut när jag kommer hem på kvällen och så har jag ju min familj och vill gärna träffa dem... så den här dagliga promenaden blir ju aldrig av. Och så hänvisar DN till den där forskningen som säger att i mitt fall skulle inte ens vardagsmotion hjälpa... HOPPLÖST med andra ord!
Så nu blev jag så matt att jag känner att jag måste lägga mig i soffan en stund för att kunna bearbeta detta hemska... sedan väntar scrap resten av dagen...
Men jag ska börja planera lite smått för jag vill att det ska bli som jag vill när jag begravas...
Ha en trevlig söndag :)

fredag 16 juli 2010

Blöjkort?

Oj så länge sedan jag uppdaterat här, men det är svårt att navigera bland alla måsten i vardagen, så är det bara!Idag vill jag visa två kort jag lärt mig av en jätteduktig tjej, Tettiz, som hon demade på mässan i Uppsala. Förvånadsvärt enkla att göra och definitivt beroende framkallande. JAg tror att hon kallade dem för blöjkort, rätta mig om jag har fel eller om ni känner till någon annan benämning på denna roliga kortvikning. Tyvärr har jag ingen mall men man utgår från ett kvadratiskt papper, helst dubbelsidigt, som man först viker kant mot kant så att man får en trekant. Sedan viker man de två motsatta kanterna mot varann och när det är gjort så viker man över "hörnet" ... så är det klart, bara att dekorera.Båda de här korten har jag gjort av 15x15 cm papper så de blir ganska små. Jag har även experimenterat med 8" samt 12" papper. Jag tror att jag gillar 8" mest just när det gäller den här kortvikningen.Texten Grattis är peel-offs men jag har även gjort "tomma" tags att stoppa in i korten som man kan stämpla/skriva valfri text vid ett senare tillfälle.
Det här är de två allra första korten jag gjorde... jag har gjort många fler och en del av dem kommer jag att visa i Scrapparazzis blogg.

Just nu håller jag på med en förvaring för mina uppstämplade motiv, kika tillbaks här om några dagar så ska jag visa en tutorial.
nu ropar min sambo att middagen är serverad så det är bäst att bege sig till köket.

Tack för titten och ha det så bra i den olydliga sommarvärmen.